Poznaj Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki"

Autor:
www.slaskiesmaki.pl
Data publikacji:
12 Lipiec 2023
Odsłuchaj tekst
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, która zdobyła certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki to laureat Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego 2013 roku. Otrzymał także nagrodę Komisji Europejskiej w Międzynarodowym Konkursie EDEN na Najlepszą Europejską Destynację Turystyczną 2015.

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Garnuszek Górniczy, fot. UMWSL
Kuchnia regionalna

Kuchnia śląska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce. Każdy wie, że rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą, to danie wywodzące się ze Śląska, podobnie jak Szampan z francuskiego regionu Champagne. W menu restauracji Szlaku znajdziemy jednak nie tylko specjały kuchni śląskiej, ale też beskidzkiej, jurajskiej, czy zagłębiowskiej. Zalewajka, beskidzkie placki z blachy ze szpyrkami (skwarkami), czy serula (rodzaj żuru na maślance), to tylko niektóre z ponad 100 dań regionalnych jakie serwują restauracje Szlaku. Każdą z restauracji rozpoznać można już od samego wejścia. Na drzwiach, znajduje się bowiem oznaczenie „Śląskie Smaki”, na ścianie certyfikat, a w menu specjalna wkładka z daniami regionalnymi.

Kuchnia śląska
(Górny Śląsk)

Podstawą wywodzącej się z tradycji górniczych kuchni śląskiej, są przede wszystkim potrawy sycące. Gotowane dania mięsne, zupy oraz dania z ziemniaków, takie jak kluski śląskie, są głównym elementem śląskiego obiadu. Wszyscy doskonale znają śląskie kiełbasy, krupnioki i rolady.

Kuchnia jurajska
(Częstochowa i okolice)

Potrawy tradycyjne okolic Częstochowy w większości bezmięsne, postne, ale sycące. Ich podstawą są produkty roślinne oraz grzyby. Przeważają dania z ziemniakami oraz zupy. Lelowski ciulim i złotopotockie pstrągi – zajmują miejsce wyjątkowe w menu tego regionu.

Kuchnia zagłębiowska
(Zagłębie Dąbrowskie)

Kuchnia zagłębiowska, choć prosta, jest bardzo treściwa. Oparta głownie na kaszy, ziemniakach, daniach mącznych i podrobach. Dary lasu takie jak jagody i zioła zawsze wzbogacały smak potraw.
Tu właśnie króluje niezastąpiona zupa – zalewajka.

Kuchnia beskidzka
(Beskidy i Śląsk Cieszyński)

Tradycyjny stół beskidzki bazuje na zwyczajach pasterskich. To proste i skromne potrawy, których podstawą są ziemniaki i mąka. Dzięki hodowli owiec oraz zwyczajom pasterskim, wzbogacono dania o dodatki mięsne oraz mleko i jego przetwory. Do tego aromatyczne wypieki zawierające najsłodszy i najzdrowszy składnik – miód. Popularnym daniem kuchni beskidzkiej jest kwaśnica czy schab w kapuście a na Śląsku Cieszyńskim np. żebroczka czy Chuda Jewa. Popularną potrawą na Śląsku Cieszyńskim i w Beskidach są placki z blachy ze szpyrkami.

Kuchnia mieszczańska i myśliwska

Kuchnia mieszczańska początkowo skomponowana z kasz, jarzyn i chleba, wzbogacona została z czasem w pasztety i smalec, a także miód i powidła. Mieszczanie jadali głównie zupy na wywarach, a obiad kończyli przepysznym deserem. Na myśliwskim stole z kolei brylują potrawy wykwintne: pieczenie i combry. Bażanty i głuszce, sarny i jelenie, dziki i zające. Dziczyzna to szczególny rodzaj
mięsa, które często wymaga peklowania, macerowania i bejcowania. Do tego wspaniałe ryby: szczupaki, szumy, węgorze, a na deser egzotyczne owoce. Przykładem tego mogą być cieszyńskie sosy, czy ciasteczka cieczyńskie.

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Rolada wołowa, kluski śląkie, modra kapusta - Restauracja Szyb Maciej, fot. www.slaskiesmaki.pl
Restauracje na Szlaku "Śląskie Smaki"

Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” powstał w 2012 r. jako jeden z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, która uzyskała certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.

W Katowicach – stolicy województwa śląskiego, znajdują się aż cztery restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”:

Restauracja Kuchnia Otwarta
(Hotel Park Inn by Radisson) ul. Bytkowska 1 A, Katowice
Dlaczego otwarta? By kucharze widzieli dla kogo gotują, a Goście mogli podziwiać ich prace. Tylko tutaj można spróbować jak smakuje zupa pod nazwą ajntopf, czy wątróbka z królika z sosem jabłkowym. Tradycyjne potrawy jak żur śląski i rolada śląska z kluskami i modrą kapustą, wpisane są na stałe w menu restauracji.

moodro resto
(Strefa Kultury) ul. Dobrowolskiego 1, Katowice
To modna restauracja znajdująca się w nowym budynku Muzeum Śląskiego. Karta dań zmienia się wraz z porami roku, tak by zawsze wykorzystywać bogactwo sezonowych warzyw i owoców. Pachnące chleby wypiekane są we własnych piecach. Aby zapewnić regionalnym potrawom intensywny aromat dzięki dodatkowi świeżych listków, na miejscu uprawiane są zioła.

Restauracja SmaQ Food & Wine
(Q Hotel Plus Katowice) ul. Wojewódzka 12, Katowice
To nowoczesna restauracja w centrum miasta, gdzie dania przygotowane są z produktów najwyższej jakości, a menu oferuje potrawy typowe dla tradycyjnej kuchni śląskiej. Zawsze żur i roladę śląską, a do tego hekele, czyli śląską sałatkę śledziową w formie przystawki oraz śląski cwibak na deser.

Restauracja Kaktusy
Kato Koncept Kulinarny, ul. Dworcowa 9–11, Katowice
To restauracja nawiązująca do gastronomicznej historii przestrzeni, której koncepcja oparta jest na nowoczesnej kuchni nawiązującej do najlepszych tradycji kulinarnych. Tu można spróbować harynki,
czyli przystawki ze śledziem, zupy kartoflanki oraz potrawy z królika. Restauracja serwuje również wspaniałe desery.

Na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej Szlak Kulinarny reprezentuje 5 restauracji:

Browar Czenstochovia
ul. Korczaka 14, Częstochowa
To miejsce, które zachęca produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi daniami regionalnymi, takimi jak: żurek na maślance, czy znakomite jurajskie pierogi z kaczką. Szef kuchni umiejętnie wykorzystuje wysłodziny pozostałe przy produkcji piwa do komponowania dań i deserów. Dania nawiązują do kuchni żydowskiej, popularnej niegdyś w Częstochowie i okolicach.

Restauracja Pod Ratuszem
Al. NMP 45, Częstochowa
To restauracja, która znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza częstochowskiego. Wnętrza zdobi słynny kamień jurajski. W bogatej karcie, oprócz popularnych dań kuchni polskiej, znajduje się wiele specjałów regionalnej kuchni jurajskiej takich jak: kućmok, zupa fifka, czy grochówka po częstochowsku.

Gospoda Złoty Garniec
ul. Iglasta 8, Częstochowa
To miejsce, w którym stare i dawno już zapomniane kulinarne przepisy odkrywane są na nowo. Specjalnością restauracji jest tradycyjna kuchnia polska, a wszystkie potrawy gotowane są na bazie przepisów kuchni staropolskiej. Trendy w karcie dyktuje pora roku. Warto spróbować tutaj zupy o nazwie serula oraz gołąbków staropolskich na sosie grzybowym.

Pracownia Kulinarna Basenowa
ul. Wierzbowa 21, Żarki
To restauracja, która serwuje regionalne smaki, potrawy kuchni żydowskiej i śląskiej. Historyczne miasteczko Żarki jest idealne, aby te potrawy, również żydowskie promować. Tutaj można posmakować kugla ziemniaczanego, czy karpia po żydowsku. W karcie zwraca uwagę wyśmienity śledź na tatarczuchu – lokalnym, słodkawym, regionalnym chlebie.

Zajazd Hetman
Lgota Murowana 29c, Kroczyce
Obiekt położony w malowniczej scenerii oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i myśliwskiej. Zdobył Jurajski Certyfikat Jakości w kategorii usługi gastronomiczne. Na uwagę zasługuje pasztet z dziczyzny, żurek z Jury i wyśmienita kaczka Rotmistrza.

Restauracje z Zagłębia Dąbrowskiego, które zdecydowały się przyłączyć do Szlaku Kulinarnego to:

Restauracja Zagłębie Smaku
(Hotel Holiday Inn Dąbrowa Górnicza) ul. Aleja Róż 1a, Dąbrowa Górnicza
Restauracja ta dumnie prezentuje potrawy kuchni zagłębiowskiej. Serwowane dania kuchni międzynarodowej z akcentami kuchni regionalnej pozwolą zaspokoić najbardziej wymagające podniebienia.
Koniecznie trzeba spróbować jak smakuje tutaj tradycyjna zagłębiowska zalewajka oraz pieczonki z kiełbasą, boczkiem, ziemniakami i warzywami. W żadnym innym miejscu nie ma takiego menu.

Karczma Sączówka
ul. Siewierska 49, Sączów
To jedyne takie miejsce, gdy po przylocie z wakacji na pobliskie lotnisko w Pyrzowicach ma się ochotę na prawdziwą, domową, śląską kuchnię. To przytulna restauracja z tradycjami rodzinnymi, pyszną kuchnią i przyjazną atmosferą. Z prawdziwie domowego menu można wybrać między żurkiem na zakwasie, grochówką, a flakami po staropolsku.

Kuchnię śląską na Szlaku reprezentują też:

Restauracja Szyb Maciej
ul. Srebrna 6, Zabrze
Szyb Maciej to zespół obiektów dawnej Kopalni Węgla Kamiennego „Concordia”. To jedyny obiekt w województwie śląskim znajdujący się na dwóch szlakach: Szlaku Zabytków Techniki oraz Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki, łącząc wszystko, co najwspanialsze w regionie: postindustrialne dziedzictwo i kuchnię regionalną. Serwowane tu są typowo śląskie dania: przystawka z krupnioka, wyśmienity Gulasz Donnersmarcków i rolada śląska. Na deser oczywiście musi być szpajza.

Restauracja Zielony Ogród
ul. Roberta Miki 3, Zabrze
Restauracja oferuje własny wyrób wędlin oraz świeżo wędzone ryby z opalanej drewnem liściastym wędzarni. To jedyna restauracja w Zabrzu, która posiada prawdziwy, opalany drewnem kamienny piec. Trzeba tu poznać 8 SZTELONGÓW, czyli 8 pozycji kulinarnych, których trzeba spróbować będąc na Śląsku. Z menu warto wybrać wodzionkę i śląskie niebo.

Restauracja Poziom+ Food & Wine
(Hotel Diament Plaza Gliwice) ul. Zwycięstwa 30, Gliwice
Restauracja znajduje się w zabytkowej XIX-wiecznej kamienicy w Hotelu Diament Plaza w Gliwicach. W samym centrum miasta można znaleźć miejsce tworzone od 120 lat przez pokolenia kucharzy, cukierników i hotelarzy. Kucharze dobierają najlepszej jakości składniki i korzystają z lokalnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W menu znajdują się takie tradycyjne dania kuchni śląskiej, jak: hauskyjza – śląski ser smażony, żur żyniaty, czy legumina staropolska.

Restauracja Leśna Perła
ul. Leśna 1, Rudziniec
Restauracja znajduje się na skraju lasu w malowniczej miejscowości Rudziniec, znanej z tradycji myśliwskich pobliskiego nadleśnictwa. Najlepsi kucharze serwują dania kuchni śląskiej, polskiej i europejskiej. Restauracja specjalizuje się w daniach z dziczyzny, opartych na dawnych recepturach. Tylko tutaj można skosztować pieczeni z daniela w delikatnym sosie oraz rolady z daniela na sosie borowikowym. Dodatkowo warto zamówić pyszną zupę chrzanicę.

Restauracja Dwór Bismarcka
ul. Oświęcimska 29, Mysłowice
Są takie miejsca gdzie wchodzimy i od razu czujemy się jak w gościnie u przyjaciół. W Mysłowicach do takich miejsc należy Restauracja Dwór Bismarcka. Położona w bliskiej odległości od „Trójkąta Trzech Cesarzy” – w miejscu, gdzie niegdyś stała jedna z wież Bismarcka. Koniecznie trzeba tu spróbować słynnej wodzionki z bratkartoflami oraz rolady śląskiej z gumiklejzami i modrą kapustą.

Cukiernia Cichoń
ul. Zamkowa 6, Ornontowice
Cukiernia z tradycjami sięgającymi początku lat 90. XX wieku. Jej specjalnością są domowe wyroby oparte na własnych, rodzinnych recepturach. Pachnące baby, puszyste serniki, kruche ciasteczka, tradycyjne kołocze i najlepszy deser świata – kopa ornontowicka przywołują niejedno wspomnienie z dzieciństwa.

Restauracja Zacisze
ul. Ofiar Faszyzmu 4, Pszczyna-Brzeźce
Tradycja Karczmy w Brzeźcach sięga 1640 roku. Dziś lokal jest kontynuacją rodzinnej tradycji. Oprócz wyśmienitej kuchni śląskiej i polskiej, restauracja serwuje pyszną kawę, wina z całego świata
i desery. Miłośnicy kuchni regionalnej pokochają serwowany tam galert wieprzowy i żur. Niebanalne pierogi z krupniokiem są zaskakująco pyszne, a najlepszym deserem będzie na pewno kopa pszczyńska.

Karczma Wiejska
ul. Żubrów 112, Jankowice k. Pszczyny
Karczma leży w malowniczym zakątku wsi na skraju lasów pszczyńskich vis a vis Rezerwatu „Żubrowisko” w Jankowicach. Dla gości serwowane są specjały kuchni śląskiej. Goście cenią sobie golonkę w piwie oraz dania z dziczyzny. Warto zamówić też zupę z podgrzybków i policzki wołowe.

Restauracja Smak Regionu
ul. Katowicka 15, Pawłowice
Tradycyjna kuchnia regionalna, śląska i polska są atutem restauracji. Wystrój bliski naturze, oryginalne malowidła wspaniale oddają regionalny charakter restauracji. Goście cenią tutaj własne domowe
receptury, lokalne produkty i wyroby oraz doskonałą kuchnię. Menu typowo śląskie: hekele, żur, wodzionka i żeberko w miodzie.

W Krainie Górnej Odry znajdują się:

Restauracja Mona
(Bel Mon Resort) ul. Stalowa 1, Rybnik
Restauracja działa w historycznym dworze z 1736 roku. Kuchnia serwuje m.in. unikalne receptury z krajów Afryki, Francji, Beneluksu, połączone z tradycją śląską, szczyptą kuchni niemieckiej i słowiańskiej. Od 2020 roku projektowi patronuje Kurt Scheller. W restauracji serwowane są wspaniałe przystawki (marynowany matias, tatar z polędwicy wołowej), aromatyczne zupy (cysterski żurek na maślance i wodzionka) i wybitne dania główne (kotlet z cielęciny, pieczony comber z jelenia i perliczka).

Restauracja Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Stodoły
ul. Cisowa 2, Rybnik
Obiekt położony jest w uroczym miejscu nad Zalewem Rybnickim w otoczeniu lasu i wody. Wspaniała regionalna, domowa kuchnia przyciąga tutaj miłośników tradycji. Można zamówić tutaj typowy
śląski obiad: rosół wołowo-drobiowy z makaronem i podrobami, roladę wołową z kluskami śląskimi i modrą kapustą, a na deser wyborny jabłecznik.

Beskidy i Śląsk Cieszyński reprezentują:

Karczma Rogata
ul. Leszczyńska 40, Bielsko-Biała
Karczma mieści się w starej, pochodzącej z początków 1896 r. chacie. Obecna karta menu to wyjątkowa księga sztuki kulinarnej, w której każde zapisane danie oraz napój to historia ludzka, wydarzenie, deko tradycji, kilo kunsztu, pełnia serca, odrobina uśmiechu, oszołomienie smaku. Serwowane tam menu jest tak bogate, że można jedynie polecić wybrane dania takie jak: wyśmienite
pasztety z dzika, królika i gęsi, golonkę z pieca, pierogi z bryndzą, zupę cebulową, duszonki, a nawet pstrąga.

Restauracja Liburnia
ul. Liburnia 10, Cieszyn
Restauracja powstała w miejscu dawnego zakładu produkcyjnego – CEFANY. W restauracji serwowane są wyśmienite dania kuchni regionalnej, międzynarodowej oraz tak zwanej łączonej/fusion. Tylko tam można zjeść zulc, czyli galaretkę z nóżek wieprzowych, a do tego pieczone żeberka podane na babraczce.

Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki
Al. Ks. Bp. J. Bursche 33, Wisła
Restauracja usytuowana w samym sercu Wisły. Niepowtarzalna atmosfera góralskiej chaty otacza, gdy tylko przekracza się próg. Przy cieple kominka skosztować można wyśmienitych placków z blachy, domowej kapusty zasmażanej czy wędzonego na miejscu boczku lub kity świńskiej (wędzonej szynki wieprzowej).

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Placki Szkubane, Restauracja Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki, fot. Wojciech Wandzel

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Restauracja Kaktusy, fot. arch. restauracji Kaktusy

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Restauracja Szyb Maciej, fot. Szymon Polański

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Restauracja Stodoły, fot. www.slaskiesmaki.pl
Festiwal Śląskie Smaki

Co roku w innym miejscu województwa śląskiego odbywa się Festiwal Śląskie Smaki. To najsmaczniejsza impreza kulinarna w województwie! Festiwal organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną przyciąga tysiące turystów i miłośników dobrej kuchni.
Ma on na celu promocję kuchni regionalnej województwa śląskiego, podtrzymanie tradycji z nią związanych oraz propagowanie wartości, której jej towarzyszą. Charakterystyczne jest, że kuchnia ta – będąca niezwykle tradycyjną – zawiera w sobie wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia, czy stylu życia. Województwo śląskie ze względu na swoje zróżnicowanie kulturowe i etnograficzne różni się także pod względem kulinarnym. W jego granicach znajdziemy więc tradycje kulinarne śląskie (te najbardziej kojarzone z tym regionem), ale również zagłębiowskie, jurajskie, czy beskidzkie.
Marka „Śląskie Smaki” ma na celu pokazanie całego bogactwa kulinarnego województwa śląskiego. Tak więc Festiwal „Śląskie Smaki” odkrywa to, co w kuchni regionalnej najbardziej autentyczne i prawdziwe. Pokazuje cały koloryt i bogactwo kuchni regionalnej, również w jej lokalnej odsłonie.
Kuchnia regionalna jest istotnym elementem w budowaniu wizerunku województwa. Przede wszystkim jednak – dopełnia jego obraz i pozwala zrozumieć specyfikę regionu.

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Festiwal Śląskie Smaki, fot. Jakub Krawczyk, www.slaskiesmaki.pl

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Festiwal Śląskie Smaki, fot. Jakub Krawczyk, www.slaskiesmaki.pl
Food Track Śląskie Smaki – mobilna restauracja regionalna

Śląska Organizacja Turystyczna zrealizowała swój pomysł na to, aby dania regionalne podawane były nie tylko w restauracjach Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki, ale żeby przenieść je także w teren! To Food Truck Śląskie Smaki! Partnerem projektu została restauracja należąca od początku do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki – Restauracja Zacisze z Pszczyny/Brzeźce. Food Truck Śląskie Smaki jest zawsze obecny podczas najważniejszych imprez i wydarzeń w regionie oraz poza granicami województwa śląskiego. Wszędzie tam, gdzie są smakosze kuchni regionalnej. Jest szybko, smacznie i zdrowo. Food truck nie tylko serwuje wspaniałe potrawy, ale także uatrakcyjnia imprezy promocyjne, w których uczestniczy Śląska Organizacja Turystyczna, promując województwo śląskie i jego atrakcje turystyczne, a teraz także bogactwo kulinarne regionu.

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Food Track Śląskie Smaki, fot. www.slaskiesmaki.pl

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Grzybionka, fot. M. Sobek, www.slaskiesmaki.pl
Przepisy

Kopa Ornontowicka

Receptura sięga ponad 45 lat wstecz i jest ściśle związana z pałacem w Ornontowicach. Deser ten był wizytówką pałacu i nie mogło go zabraknąć podczas odbywających się w pałacu przyjęć. Dawniej kopa ornontowicka uważana była za wykwinty i drogi deser, z uwagi na fakt, że do jej przygotowania używano rzadkich w tamtym okresie składników, takich jak: rodzynki, kokos, ananas czy orzechy. Kopa znana jest na całym Śląsku.

Składniki:

- placki kokosowe (6 białek, 12 dużych łyżek cukru, 400 g wiórek kokosowych),
- bakalie (1 puszka ananasa, 100 g rodzynek, 200 g spirytusu, 100 g migdałów),
- krem (200 g masła, 2 jajka, 4 łyżki cukru, 250–200 ml śmietany słodkiej 30–36%)

Opis przygotowania:

- PLACKI KOKOSOWE
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na gorąco (tzn. włożyć garnek z białkami i cukrem do miski z ciepłą wodą ok. 40°C i ubijać białka), do ubitych białek dodać wiórki kokosowe ciągle mieszając. Następnie formować placki różnej wielkości od największego do najmniejszego (aby potem można było nadać ciastu kształt kopca). Piec w temp. 180°C na formie wyłożonej papierem.

- BAKALIE
Ananasa pokroić w paski, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić, zostawić do wychłodzenia, następnie namoczyć w zalewie spirytusowej, pozostawić na noc. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w paseczki.

- KREM
Masło zmiksować lub utrzeć na puszysto, jajka ubić z cukrem. Ubite jaja wlewać powoli cienką stróżką do masła, cały czas mieszając; dodać namoczone bakalie wraz ze spirytusem i wymieszać krem.
Placki kokosowe nasączyć sokiem z ananasa i przełożyć kremem w kolejności od największego do najmniejszego placka. Ubić śmietanę na sztywno i oblać nią kopiec. Udekorować ananasem i posypać startą gorzką czekoladą.

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Kopa Ornontowicka, fot. www.slaskiesmaki.pl

Żur Śląski

Żur – najpopularniejsze danie kojarzone nierozerwalnie ze Śląskiem. Dawniej słowem żur określano potrawy z zakwaszonej mąki. W okresach niedostatku żur jadło się dwa lub trzy razy dziennie. Był nawet w domu specjalny garnek zwany żurokiem, w którym zawsze kisił się żur.

Składniki:

- 500 ml zakwasu (ukiszonego z żytniej mąki),
- 700 g wędzonego boczku,
- włoszczyzna,
- 3 suszone grzyby,
- 2 cebule,
- 500 g dodatkowego surowego boczku na wywar, kiełbasy lub innej wędzonki,
- 500 g ziemniaków,
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- sól, czarny pieprz, czosnek, liście laurowe, majeranek, natka pietruszki,
- 2 jajka,
- śmietana 30%

Opis przygotowania:

W 2 l wody ugotować wędzony boczek z dodatkiem włoszczyzny i ziemniaków pokrojonych w kostkę, aby powstał wywar (po ugotowaniu wyjąć włoszczyznę i boczek). Grzybki namoczyć w wodzie i obgotować. Pokroić boczek, cebulę, kiełbasę – wszystko zasmażyć. Połączyć wywar z wędzonego boczku z podsmażonymi cebulką, boczkiem i kiełbasą oraz grzybkami i wywarem z nich. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, 2 ząbki czosnku, dolać zakwas. Gotować ok. 20 minut, dodać majeranek, natkę pietruszki i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić wg uznania. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kwaśną śmietaną.

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Żur Śląski, fot. www.slaskiesmaki.pl

Czytaj także:

Myśląc o kuchni śląskiej najczęściej odruchowo przychodzi nam do głowy jej sztandarowe danie, czyli rolada wołowa – najlepiej z kluskami (gumiklyjzy) i czerwoną (modrą) kapustą. Skojarzenie jest oczywiście jak najbardziej słuszne, ale nie defi niuje całej kuchni województwa śląskiego i kulinarnego dziedzictwa tego regionu nawet w jednej setnej.
Odkrywaj smaki Śląska Cieszyńskiego na Kulinarnym Szlaku - Śląskie Smaki.
Kuchnia śląska jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce. Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® biegnie przez teren całego województwa śląskiego.
Kuchnia regionalna województwa śląskiego bardzo często kojarzona jest z daniami obiadowymi i charakterystycznymi deserami. Jednak warto skosztować również przystawek i przekąsek, których nie spotkacie nigdzie indziej.
Kuchnia regionalna województwa śląskiego kojarzy się głównie z sycącymi, mięsnymi daniami, które dostarczać miały siły do pracy. Niejednokrotnie oparta na ziemniakach, kapuście lub mące była kuchnią prostą, acz pożywną. Jednak w ostatnich latach przeszła przeobrażenie, które wpłynęło na sposób serwowania i przyrządzania dań, czy użycie kiedyś niedostępnych produktów.

 

 

 

 

Wyświetlenia:  853
Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)