Wielkimi krokami zbliża się największe kulinarne święto Śląskiego - Festiwal "Śląskie Smaki" odbędzie się 6 czerwca w Wiśle.
Już dziś zapraszamy! Będzie naprawdę smacznie!
Sprawdzonym przez lata przepisem na udaną imprezę jest połączenie konkursu kulinarnego i bogatej oferty kulturalnej. W trakcie kulinarnych zmagań w trzech konkursowych kategoriach w szranki stają drużyny profesjonalnych kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i amatorów (przede wszystkim Kół Gospodyń Wiejskich i gotujących rodzin). Jak co roku kucharze będą rywalizować o zaszczytny tytuł Eksperta „Śląskich Smaków” i nagrodę Złotego Durszlaka. Spod ich rąk z pewnością wyjdą pyszności, związane lokalnymi przysmakami ze wszystkich zakątków województwa śląskiego. A jest się czym inspirować, bo w województwie śląskim jest wiele lokalnych smaków – poza doskonale znaną kuchnią śląską jest i góralska, i jurajska, i zagłębiowska. Do tego wpływy austriackie, czeskie, czy żydowskie.
Lokalnych smaków będzie można skosztować również na stoiskach przygotowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Pyszności nie tylko z menu Śląskie Smaki sprzedawać będą: Restauracja Frykówka z Pszczyny, Restauracja Em z Koziegłów, Dwór Bismarcka z Mysłowic, Restauracja Rączka Gotuje z Wodzisławia Śląskiego oraz Restauracja Enklawa z Tychów. Już dziś możemy zdradzić, że w trakcie Festiwalu do 29 lokali Szlaku dołączą 3 kolejne! Będzie jeszcze smaczniej.
Będzie i strawa duchowa. Na festiwalowej scenie zagoszczą lokalne zespoły, które będą bawiły publiczność aż do wieczora. Zwieńczeniem imprezy będzie występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny. Zapewniamy, że jego koncert na długo pozostanie w pamięci uczestników imprezy.
Już dziś zapraszamy w Beskidy. Festiwal może być przyczynkiem do dłuższego pobytu, szczególnie, że odbywa się w trakcie długiego czerwcowego weekendu. X Festiwal „Śląskie Smaki”, 6 czerwca 2015 r. (sobota), Plac Hoffa w Wiśle.
* * *
Galerie zdjęć z poprzednich edycji Festiwalu można zobaczyć tutaj.